Fretti


Fretti (Mustela putorius furo)on näätäeläimiin kuuluva pienpeto, joka on sukua mm. hillerille, minkille ja näädälle. Fretit on alun perin jalostettu hillereistä, ja niitä on käytetty tuolloin muun muassa kaninmetsästykseen. Nykyään frettien käyttö metsästyksessä on vähentynyt ja niiden asema lemmikkieläimenä on vakiintunut ympäri maailman.

Fretti on suloinen ja leikkisä eläin, johon on helppo ihastua ensi näkemältä, mutta fretti ei suinkaan sovi lemmikiksi aivan jokaiselle. Ennen fretin hankintaa kannattaakin ottaa hyvin selvää siitä, millainen eläin on kyseessä ja millaiset elinolot fretti vaatii.

Fretti on erittäin sosiaalinen eläin joka tarvitsee paljon aikaa omistajalta, sekä runsaasti virikkeitä ja muuta puuhaa.

Vaikka fretti onkin pieni kokoinen, sitä ei ole tarkoitettu elämään häkissä, eikä sitä saisi rinnastaa häkissä pidettäviin jyrsijöihin. Fretille parasta olisi, jos sitä ei pidettäisi lainkaan häkissä, vaan se saisi elää vapaana sille turvalliseksi sisustetussa asunnossa ja olla mukana perheen askareissa.

Koiran tavoin fretti tarvitsee koulutusta, etenkin pentuna. Kasvattajan luona pentu opettelee puremattomuutta ja hiekkalaatikolla käymistä, mutta varsinainen koulutus tapahtuu vasta fretin muutettua uuteen kotiin. Kouluts saattaa olla haastavaa, joten omistajalta vaaditaan hyviä hermoja ja pitkäjänteisyyttä. Puremattomuuskoulutus on erittäin tärkeää, sillä aikuisiällä tapaa voi olla hankala kitkeä pois. Frettiä harkitsevan tulee myös muistaa, että yksikään fretti ei ole 100% sisäsiisti, joten mikäli vahinkojen siivoaminen tuntuu ylitsepääsemättömältä ajatukselta, kannattaa harkita toista lemmikkiä.

Fretit ovat todella älykkäitä ja ketteriä eläimiä, mikä kannattaa ottaa huomioon kodin sisustuksessa frettiä hankkiessa. Pienet kolot ovat fretille vaaraksi, ja huonekalut tulisi sijoittaa siten, ettei fretti pääse kiipeämään vaarallisiin korkeuksiin. Fretit eivät hyppää kovin korkealle, mutta ne kiipeävät ketterästi kangasta pitkin, jolloin ne pääsevät helposti esim. sohvalle. Jotkut fretit kiipeilevät jopa verhoja pitkin! Näppärinä otuksina myöskään laatikoiden tai kaappien avaaminen ei ole fretille ongelmallista. Fretille vaaralliset esineet ja aineet kannattaa sijoittaa korkealle tai lukkojen taakse, jotta fretti ei pääse niihin käsiksi. Kylpyhuoneessa/kodinhoitohuoneessa on fretille monia vaaran paikkoja, joten sinne frettiä ei kannata päästää.

Fretti sopeutuu elämään kissan tai koiran kanssa, mutta tällöinkin eläimet tulee totuttaa toisiinsa huolellisesti ja eläinten ollessa mahdollisimman nuoria. Omistajan ei kuitenkaan koskaan tule jättää frettiä valvomatta samaan tilaan muiden lemmikkien kanssa.

Mikäli harkitset fretin ottamista, kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä kasvattajiin. Suomen Frettiliiton virallisten kasvattajien yhteystiedot löydät täältä.

Ennen hankintapäätösta kannattaa käydä tutustumassa fretteihin frettikodissa tai tapahtumissa. Myös useimpien kasvattajien luokse pääsee tutustumaan fretteihin.

Lisää tietoa freteistä, yhdistyksistä, tapahtumista jne. löydät Suomen Frettiliiton kotisivuilta.

Luo kotisivut ilmaiseksi!